
دسترسی به منابع علمی با کیفیت و معتبر یکی از با اهمیت ترین موضوعاتی است که در دنیای علم و فناوری می توان به آن اشاره نمود. دانشجویان، اساتید و محققین علمی برای یافتن دانش مربوط به کار خود دائما در حال گشت و گذار در دنیای نامحدود اینترنت و انواع مقالات علمی مربوطه هستند. قطعا منابع مورد نظر برای مقالات منتشر شده اهمیت ویژه ای دارد به عنوان مثال یک استاد دانشگاه برای کارهای تحقیقاتی به وب سایت های معمولی که تنها تولید محتوا می کنند مراجعه نمی کند بلکه به وب سایت هایی که رفرنس های معتبری برای مقاله علمی هستند و یا مجلات موثق علمی رجوع می کند.
به دلیل این اهمیت ویژه ای که این موضوع دارد برآن شدیم تا مقاله ای نگارش کنیم و در آن به انواع مقالات علمی چه از نظر محتوا و از نظر منبع و انواع مقالات تحقیقی دانشگاهی بپردازیم و هر کدام از این نوع مقاله علمی را توضیح دهیم. با ما تا انتهای مقاله همراه شوید.
به طور کلی مقالات علمی به ۵ دسته تقسیم بندی می شوند:
مقالات ISI (آیاسآی یا Institute for Scientific Information)
مقالات ISC ( یا Islamic World Science Citation Center)
مقالات علمی – پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
مقالات علمی – ترویجی
مقالات کنفرانسی
در ادامه هر کدام از این موارد بالا را به صورت مفصل برای شما دوستان عزیز شرح خواهیم داد.
مقالات ISI (آیاسآی یا Institute for Scientific Information)
احتمالا نام مقاله ISI آیاسآی را زیاد شنیده اید اما به صورت کلی شاید نمی دانید که مقاله ISI به چه مقاله ای گفته می شود. پایگاه داده ISI یکی از جامع ترین و معتبرترین پایگاه داده ها از مقالات علمی و مجلات معتبر روز دنیاست که توانسته است اطلاعات و محتوای مناسبی را از میان بهترین و با کیفیت ترین مقالات روز دنیا را در خود جای دهد. اطلاعاتی که ISI دارد شامل تعداد بسیار زیادی از مقالات منتشر شده از علوم مختلف است که توسط هزاران دانشگاه معتبر در سرتاسر دنیا منتشر شده است.
تاریخچه مقالات ISI
موسسه ای که مقالات ISI آیاسآی را چاپ می کند در سال ۱۹۶۰ تاسیس شد و حدود ۳۰ سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۲ توسط موسسه علمی تامسون خریداری شده و امروزه با نام Thomson Scientific شناخته می شود. این موسسه در حقیقت به صورت یک لایسنس معتبر برای نمره دهی به مقالاتی است که در سطح دنیا در دانشگاه های مختلف از سوی اساتید و دانشجویان منتشر می شود. این موسسه با تکیه بر دانش اساتید حرفه ای و مجرب خود به مقالات مختلف امتیاز علمی اعطا می کند. این امتیاز به حدی اعتبار دارد که در کارهای بیزینس، بورسیه (سولارشیپ) و حتی مهاجرت می تواند کمک شایانی به فرد بنماید.
این موسسه با بانک جامع و کاملی که از مقالات مختلف جمع آوری نموده است توانسته در پیشبرد علم و تحقیق در سراسر دنیا و استفاده محققین و پژوهشگران از مقالات به روز و معتبر کمک قابل توجهی را به این امر در دنیا صورت دهد. از سوی دیگر محققین سرتاسر دنیا برای دریافت امتیاز مناسب و اعتبار بخشیدن به کار تحقیقاتی خود سعی می کنند تا بتوانند مقاله خود رادر مجلاتی به چاپ برسانند که دارای رتبه های برتی در ISI آیاسآی است.
وسعت مقالات ISI
سالانه بیش از ۲۰۰۰ مجله علمی توسط پایگاه داده ISI آیاسآی مورد بررسی قرار می گیرد تا با ارزیابی مهمترین نکات و رعایت استانداردهای موسسه ISI به این بانک اطلاعاتی افزوده شود. به دلیل چنین مراحل سختی مجلاتی که به ISI افزوده می شوند همگی دارای معیارهای خاص ISI آیاسآی هستند. برای نمونه اگر بخواهیم یکی از معیارهای مهم را اشاره کنیم این است که یک مقاله باید دارای چکیده، عنوان مقالات و کلمات کلیدی به زبان انگلیسی باشد و این یک ضرورت است.
اما ماجرای چاپ یک مقاله ISI بدینجا ختم نمی شود. بلکه هر ساله مقاله شما بررسی شده و بر اساس گزارشی به نام استنادی مجلات علمی (Journal Citation Reports) میزان تاثیرگذاری مقاله شما بررسی می شود. به همین دلیل مقاله ای که در یکی از مجلات ISI چاپ می شود لزوما سال بعد نیز از استانداردهای لازم برخوردار نخواهد بود و در رنکینگ ممکن است اعتبار خود را از دست داده و از این پایگاه علمی حذف گردد.
مقالات ISC یا Islamic World Science Citation Center))
کشور ایران به عنوان یکی از قطب های تولید علم در جهان اسلام برای توسعه علم و دانش در جامعه اسلامی در سراسر دنیا توسط مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری شیراز اقدام به تاسیس یگ پایگاه علمی به عنوان ISC نموده است. مقالات ISC تحت معیارها و فاکتورهایی معتبر به بررسی مجلات علمی کشورهای اسلامی می پردازد. حدود ۵۷ کشور در این مجموعه عضو هستند و به عنوان سومین منبع معتبر برای امتیاز دهی به مقالات علمی بحساب می آید. رتبه اول در دنیا همان ISI (آیاسآی یا Institute for Scientific Information) است و رتبه دوم را اسکوپوس هلند به خود اختصاص داده است.
مزایای مقالات ISC
بیشتر پژوهشگران از قیمت بالای مقالات ISI گله می کنند. از مزایای مقالات ISC می توان به قیمت مناسب تر آن نسبت به ISI اشاره نمود. یکی دیگر از مهمترین مزیت های مقالاه ISC زمان کم برای تایید و چاپ در مجلات معتبر علمی است. روند این مجموعه حتی از موارد داخلی نیز سریعتر بوده و مقالات ISC با دارا بودن ۸۰۰ جمله معتبر داخلی و خارجی به پژوهشگران این فرصت را می دهد که بتوانند تحقیقات خود را در این مجله ها به چاپ برسانند. دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری می توانند بسیار آسانتر از مقالات ISI مقالات خود را به چاپ رسانده و یک مزیت شغلی را برای این افراد فراهم نماید.
پس اگر دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و یا دکتری هستید و نمی خواهید مبلغ هنگفتی را برای چاپ مقاله علمی خود را هزینه نمایید و منتظر تایید آن به صورت طولانی بمانید ISC می تواند یک گزینه بسیار مناسب در این زمینه باشد.
مقالات مرتبط:
آیا انتشار یک مقاله به زبان های متفاوت انتشار تکراری به شمار می آید؟
مقالات علمی – پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
مقاله علمی–پژوهشی کمی با مقالاتی که در بالا توضیح دادیم متفاوت است. مقاله علمی–پژوهشی مقاله است که به جستجوی حقایق و معارف پرداخته و این اطلاعات را در میان افراد برای حل مشکلات و همچنین طرح نمودن اندیشه های جدید صورت می پذیرد. یکی از مهمترین تفاوت هایی که مقاله علمی–پژوهشی با دیگر مقالات دارد این است که عنوان و ایده ای که پژوهشگر برای آن انتخاب می کند باید برای اولین بار ثبت شده باشد و در حقیقت موضوع انتخابی آن اولین بار باشد که مطرح می شود در این صورت خواهد بود که می توان نام مقاله علمی–پژوهشی را بر روی آن نهاد.
هدف اینگونه مقالات پیشبرد علم و ارتقای مرزهای آن است به همین علت آن را پژوهشی می نامند. در یک مقاله علمی پژوهشی اساس و بنیان کار را ادبیات و بینشی که محقق به دنبال ایجاد آن است، تعیین می کند. مخاطبین اصلی این نوع از مقالات، اساتید دانشگاهها، دانشجویان دوره دکتری و کارشناسی ارشد، پژوهشگران شاغل در مراکز علمی، تحقیقاتی و تولیدی هستند.
مقالات علمی – ترویجی
نام مقالات علمی – ترویجی کاملا مشخص است که به ترویج علم در یک زمینه خاص می پردازد. هدف مقالات علمی – ترویجی این است که دانش خواننده را ارتقا بخشیده و خواننده با مقالات و موضوعات جدید آشنا شود. هدف مقالات علمی – ترویجی جز آشناسازی مخاطب بوده و به دو صورت ترجمه و تالیف می باشد.
مزایای مقاله ترویجی
نام دیگر مقالات علمی – ترویجی، مرور ادبیات است و کار اصلی آن بررسی یک موضوع علمی خاص در یک محدوده زمانی و بررسی آن است. مقاله علمی ترویجی میتواند خلاصهای از مقاله ها و رفرنس ها باشد. اصولا مقالات علمی ترویجی سازماندهی خاص خود را دارند و خلاصه و استنتاجها را با یکدیگر مخلوط نمود و اطلاعات را در ساختاری بدیع ارائه میدهد.
بر خلاف نوع مقاله علمی پژوهشی که حتما باید ایده نو و بدیعی را ارائه دهد، مقاله علمی ترویجی می تواند کار بر روی مقالات و کارها قبلی باشد و یا کارهای قبلی را ادامه داده با محتوای جدید آن ها را ارائه دهد.
مقالات کنفرانسی
همانطور که از نام این نوع مقالات مشخص است به مقالاتی کنفرانسی اطلاق می شود که در کنفرانس ها از ان استفاده می شود. نام دیگر مقالات کنفرانسی Proceeding می باشد. مقاله کنفرانسی مقاله ای علمی است که توسط یک یا چند نفر گردآوری شده و در حد امکان می تواند در کنفرانس ها پذیرفته شود.
تفاوت مقالات ژورنالی و مقالات کنفرانسی
متاسفانه در کشور ما مقالات کنفرانسی نسبت به مقالات ژورنالی اعتبار کمتری دارد. اما مزیت مقالات کنفرانسی به مراتب بیشتر از ژورنالی است. برای مقالات کنفرانسی یک مهلت ارسال در نظر گرفته می شود که در صورت ارسال نکردن در مهلت مقرر شما مجوز شرکت در کنفرانس را نخواهید داشت. مقاله ای که برای کنفرانس ارسال می شود توسط یک تیم داوجری مجرب و متخصص بررسی شده و این مدت بررسی تقریبا ۲ ماه به طول می انجامد. مبلغی نیز به عنوان هزینه ثبت نام از شما دریافت خواهد شد که تنها با پرداخت این هزینه نیز می توان در کنفرانس شرکت نمود و مقاله ارسال نکرد.
اگر مقالات کنفرانسی دارای بار علمی مناسب و قابل توجه باشند احتمال اینکه در ژورنال های معتبر به چاب برسند بسیار بالاست. تفاوت عمده ای که مقالات کنفرانسی با مقالات ژورانی دارند این است که مقالات کنفرانسی اکثرا پذیرفته شده و به چاپ می رسند اما مقالات ژورنالی اکثر رد شده و چاپ نمی شوند.
ما معتقدیم که نظرات و پیشنهادات شما دوستان و مخاطبین گرامی می تواند در بالا بردن هر چه بیشتر کیفیت مقالات به ما کمک نماید. اگر در مورد انواع مقالات علمی و یا رفرنس های معتبر جدید در مورد مقالات علمی و تحقیقاتی اطلاعات خاصی دارین ما و مخاطبین را در مورد آن مطلع گردانید.
با سلام و تشکر از وب سایت خوبتون. می خواستم بدونم که چه ژورنالهایی در رشته مهندسی برق از اعتبار بالایی برخوردار هستند و معیارهای اصلی شون جهت پذیرش مقالات چه هست؟
سلام دوست گرامی
معمولا مجلات را بر مبنای شاخص ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور دسته بندی میشه. از لینک زیر می تونین اطلاعات خوبی را در رشته مورد نظر خود جستجو کتید:
https://www.scimagojr.com/journalrank.php
بصورت کلی جنبه نوآوری و کار جدید در یک قالب صحیح و بدون اشکال (مخصوصا نگارشی) مد نظر هر مجله ای است.
موفق باشین
سلام
یه توضیحی هم راجع به ایمپکت فکتور بدین
دستتون درد نکنه
سپاسگذارم از توجه شما. بله حتما اموزشی در این باره تهیه خواهد شد.
موفق باشید
پینگ بک: چگونه مقالات علمی را سرچ کنیم | یافتن مقالات علمی در اینترنت - sharifhamyar.ir
برا یسابمیت مقاله به کنفرانس خارجی ، حتما باید یه نفر بره و ارایه هم کنه؟ منظورم اینه که بدون حضور نویسندگان مقاله برای پرزنت اون، اکسپت نمیشه؟
سلام.
الزاما نیازی نیست. در صفحه توضیحات کنفرانس دقیقا این نکته مشخص شده است که حضور یک نویسنده در زمان ارایه کنفرانس الزامی است یا نه.
موفق باشین