
فرایند نوشتن رفرنس برای دانشجویان دوره های ارشد و دکتری ممکن است سخت باشد. بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران با روش های نوین تحقیق آشنا نیستند، پس به رفرنس نویسی دستی روی میآورند، ما در این مقاله به بررسی روش های سادهی نوشتن رفرنس میپردازیم.
پس از مطالعهی این مقاله شما نه تنها نحوهی نوشتن منبع در موتور جستجوی گوگل اسکالر را میآموزید، بلکه با موتور جستجوی علمی منابع فارسی آشنا میشوید و نحوهی استفاده از آن را هم خواهید دانست.
پر کاربرد ترین روش برای مقالات انگلیسی: مراجعه به گوگل اسکالر
گوگل اسکالر یک موتور جستجوست که به رایگان در اختیار محققین و دانش پژوهان قرار داده شده و امکان جستجوی مقالات مختلف در تمامی زمینه ها را برای افراد فراهم کرده است. با مراجعه به سایت گوگل اسکالر (scholar.google.com) که یک موتور جستجوی آکادمیک هست، میتوانید مقاله ی مورد نظر خود را بیابید. محیط این سایت شباهت زیادی به موتور جستجوی گوگل دارد. و شما به سادگی و تنها با تایپ عنوان یا موضوع مقاله در نوار جستجوی آن، و کلیک روی دکمهی سرچ به مقاله ی مورد نظر دست پیدا خواهید کرد.
برای دریافت مقالات جدید که در زمینه ی مورد نظرتان منتشر شده در قسمت راست یا چپ آیکون پاکت نامه را مشاهده میکنید که میتوانید با قرار دادن ایمیلتان در این قسمت مطالب مورد نظر را دریافت کنید.
روی گزینهی cite صفحهی پیش رو نتایج جستجو را نشان شما میدهد. کلیک کنید.
حال چندین فرمت متفاوت سبک های رفرنس دهی را مشاهده میکنید. این فرمت ها در نحوه ی معرفی منابع و نویسنده باهم تفاوت دارند.
نکاتی در مورد اصطلاحات رفرنس نویسی:
در MLA : نام نویسندگان، عنوان منبع، آخرین تاریخ ویرایش شما این ترتیب را مشاهده میکنید
در APA : نام نویسندگان، آخرین تاریخ ویرایش، عنوان منبع (برای مقالات علوم اجتماعی) به صورت
در : نام مولف۱ ، نام مولف۲، نام مولف۳ ، عنوان منبع(استفاده از این روش بیشتر برای پایان نامه های ادبیات فارسی، تاریخ و علوم انسانی رواج دارد.)
در Harvard: نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده، سال اول انتشار، عنوان منبع
Vancouver : حرف اول نام خانوادگی نویسنده و نام ، عنوان منبع(مورد استفاده برای علوم پزشکی و بهداشت. اگر در جایی با روش یونیفرم مواجه شدید، بدانید که منظور از روش یونیفورم، همان روش ونکوور است. )
حال میتوانید متن را کپی کرده یا از نرم افزار های که در زیر برای شما معرفی میشود استفاده کنید.
با انتخاب هرکدام از این فایلها، با کمک نرم افزار های خاصی میتوانید منابع انتخابی را به فایل خودتان ارجاع دهید.
نرم افزار Bibetex : مورد استفادهی این نرم افزار، برای اطلاعات کتاب شناسی و فایل های متنی است. برای آماده سازی متن به کار میرود و حروف چینی سرویس ها نمودارها و جدول ها و طرح بندی صفحات را بر عهده دارد. End note در میان نرم افزار ها، این نرم افزار محبوب تر است. برای تمام نوشته های تحقیقاتی، پروپوزالها میتوان از آن استفاده کرد.
( Refinance reference management) در ۱۹۸۲ به بازار آمد و ابتدا توسط سیستم عاملDoss و سپس CP/M و ویندوز و مکینتاش به کار رفت.
Ref works یک نرم افزار آنلاین است و در عرض چند ثانیه لیست ارجاعات متناسب با متن شما را به شما ارایه میدهد.
یکی دیگر از این روش های ساده برای رفرنس نویسی مقالات و منابع فارسی استفاده از موتور جستجوی علم نت است.
علم نت یک موتور جستجوی فارسی است که کاربردی شبیه گوگل اسکالر دارد. این جستجوگر متمرکز بر مقالات و اسناد فارسی ست. علم نت کامل ترین سامانه برای منابع علمی فارسی در سطح اینترنت است، و حد زیادی از دسترسی به اسناد علمی فارسی را در اختیار شما میگذارد. تا به امروز بیش از دو میلیون مقاله و پایان نامه در علم نت ایندکس شده. علم نت همچنین، لینک دانلود رایگان مقالات را در اختیار پژوهشگر میگذارد.
از انجایی که این جستجوگر نیز فرایندی شبیه گوگل اسکالر دارد پس به توضیح مختصری درباره ی نحوهی جستجو بسنده میکنیم.همانند آنچه که پیش تر ذکر کردیم، برای پیدا کردن مقالهی مدنظرتان موضوع مقالهای را که به دنبال آن هستید در نوار جستجو وارد میکنید، سپس از گزینهای ارجاع استفاده کرده، و در نهایت، داده های به دست آمده را کپی میکنید و یا از نرم افزار Bibetex برای ذخیرهی آن استفاده میکنید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد. ما معتقدیم که نظرات و پیشنهادات ارزنده شما می تواند به ما در تولید محتوای با کیفیت تر کمک شایانی بکند. در این راستا ما و دیگر مخاطبین را در مورد این موضوع و دانشی که در اختیار دارید آگاه گردانید.